Hacking Habitat 28-04

Informatie over Hacking Habitat:

Noem een actuele kwestie en hij komt aan bod in de tentoonstelling Hacking Habitat. Big data, opkomst van de surveillance staat en einde van privacy, het democratisch tekort in een wereld gerund door multinationals, sluiten van de Europese grenzen, tot en met het opgebruiken van onze planeet. De verbinding tussen deze grote thema’s is de overheersende rol die technologie daarin speelt. En wat kunstenaars eraan doen om die rol bij te buigen door in te grijpen in technologie en leven, door hun omgeving als het ware terug te hacken.

Om te kunnen hacken moeten we eerst de systemen die ons omgeven leren kennen. En de vraag stellen: hoever reikt de controle van hightech netwerken over onze samenleving?

We raken de regie over ons leven kwijt aan instituten en systemen. Overal hangen bewakingscamera’s die onze gezichten registreren. Facebook regisseert ons sociale leven en Google stuurt ons zonder omwegen naar de volgende aankoop. De NSA en AIVD surveilleren op grote schaal en financiële transacties van banken worden niet door mensen, maar door algoritmes aangestuurd. Het is de hoogste tijd om de controle terug te pakken – onze habitat te hacken. Niet door te strijden tegen technologie, maar door die in ons voordeel te gebruiken.

Hacking Habitat maakt ons bewust van de remote control maatschappij, en probeert het tij te keren op creatieve, soms humoristische manieren.

Ruim 80 geëngageerde kunstenaars onder wie Fernando Sanchez Castillo, Melanie Bonajo, Angelica Mesiti en William Kentridge komen met inspirerende voorstellen. Zij maken de controle voelbaar, hoorbaar en zichtbaar, komen met een krachtig tegengeluid – en laten zien hoe we de regie weer zelf in handen kunnen nemen.

Wat ik interessant vond

Ik was zeer onder de indruk van de vele installaties die te vinden waren in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Waar sommige installaties op een originele manier iets abstracts duidelijk probeerde te maken, waren andere installaties heel erg gefocust op huidige maatschappelijke problemen zoals de vluchtelingenproblematiek.

Je werd op allerlei manier geconfronteerd met problemen van deze tijd waar de nadruk lag op de toenemende controle die autoriteiten over ons krijgen. Je digitale privacy is voor veel mensen natuurlijk iets abstracts en daarom is het heel fijn om te zien dat kunstenaars dit wat begrijpelijker kunnen maken, want in mijn mening is het goed dat mensen zich meer bewust zijn van deze problemen en dat kan alleen als mensen het beter begrijpen.

Verschillende werken hebben veel indruk op me gemaakt, zoals een video van kansarme kinderen die spelen alsof ze rijk zijn en in een limosine zitten. Een video over een initiatief van Oostenrijk waarbij ze geavanceerde vlotten in de Middellandse zee plaatsen om zo bescherming te bieden aan vluchtelingen. Daarbij werd er een concept getoond van een brug tussen Afrika en Europa waardoor er een vrije doorgang ontstaat en mensen veilig de oversteek kunnen maken. Dit maakte heel veel indruk op mij. Ook was er het werk van de kunstenaar Fernando Sanchez Castillo die de boot van de oud Spaanse dictator Franco had opgekocht en geperst tot 40 blokken schroot. Zo werd de geschiedenis niet gewist, maar werd het wel uit zijn wrede verleden losgehaald. Deze boot lag in een grote ruimte die je van bovenaf binnentrad waardoor je overal stukken schroot kon zien liggen.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van werken die veel indruk op mij hebben gemaakt bij Hacking Habitat, ik vond bijna alles namelijk wel erg interessant.

 

Advertenties