Fotodok: AN EVENING WITH PHILLIP TOLEDANO 18-04

Phillip Toledano gaf een lezing in Het Utrechts Archief voor Fotodok en hier zijn we met de klas naar toe geweest als onderneming voor PEO. Ik kende zelf deze fotograaf en zijn werk helemaal niet, maar werd die avond blij verrast door hem en zijn verschillende projecten. Niet alleen was hij erg grappig met een sterke mening, zijn projecten vond ik eigenlijk allemaal erg interessant en vertelden soms een prachtig verhaal. Ik heb ook veel geleerd van hem deze avond, vooral op het gebied hoe je iets over een bepaald onderwerp kunt vertellen of wat je uitkiest om te vertellen. Een goed voorbeeld is het project Bankrupt. Na de economische crisis in de VS werden er verschillende kantoren verlaten, maar lieten de oude werknemers vaak nog van alles achter. Phillip fotografeerde deze kantoren en verwoorde het als:

“This project was more than photography for me. It was economic archeology. There was something very strange about walking into a recently abandoned office. The heavy, Pompeii-like stillness, punctuated by the occasional sound of the air-conditioning, turning itself on. A coat-hanger waiting patiently for a coat. A limp happy-birthday balloon on the floor. A drawer stuffed with take-out menus. Everywhere, there were signs of life, interrupted.”

Een voorbeeld van een leerzaam moment is wat Phillip vertelde bij de foto van de potloden die in het plafond geschoten waren. Hoe zo’n foto een portret is van iemand en we gelijk weten wat voor soort persoon het is, dat het eigenlijk veel meer verteld dan een doodgewoon portret van iemand. En omdat je het persoon zelf niet ziet laat dit ook genoeg aan je eigen interpretatie over.

Andere projecten die veel indruk op mij maakten waren:

Kim Jong Phil, waarbij hij dictatoriale kunst en propaganda kopieerde, waaronder schilderijen uit Noord Korea en standbeelden van dictators. Hij liet deze opnieuw maken in China en liet de leiders omwisselen met zichzelf.

America The Gift Shop, wat gaat over de buitenlandse beleidsmaatregelen van Bush en Cheney in het Midden-Oosten, uitgebeeld door middel van cliché souvenirs wat ons aan de gebeurtenissen herinnert die hebben plaatsgevonden onder het regime van Bush en Cheney.

Advertenties