Fotodok (NO) PRIVACY **-09

In september van 2015 ben ik naar de tentoonstelling (NO) PRIVACY van Fotodok geweest. (NO) PRIVACY gaat over onze huidige digitale wereld en de mogelijkheden van surveillance en hoe dit in relatie staat tot onze eigen privacy. Hebben we nog wel privacy, hoe veilig zijn onze gegevens, wie weet wat over ons? Veel mensen beseffen niet wat er in de schaduw verborgen digitale wereld allemaal aan de gang is en wat er met al die data wordt gedaan. (NO) PRIVACY laat de gevaren van onze digitale samenleving zien en hoe makkelijk data eigenlijk bemachtigd en gebruikt kan worden.

Dit is een onderwerp dat ik zelf heel interessant vind, omdat het een heel groot deel van je leven eigenlijk beïnvloed. Het is een verborgen strijd om onze data en privacy en juist omdat het zo geheimzinnig is trekt het mij heel erg. Het is ook iets waar veel mensen op zich wel vanaf weten, maar vaak heeft het geen direct effect op hun leven en maakt het ze daarom ook niet veel uit, tot dat er wel iets gebeurd met die data en privacy van een bepaald persoon, en vaak zijn ze dan nog zwaar geschokt ook.

Één van de meest interessante stukken van de tentoonstelling vond ik het project van een HKU Photography student, die van een willekeurig persoon op Facebook door alle foto’s is gaan kijken en die allemaal bij elkaar heeft gebracht. Al deze foto’s, die dit persoon over de jaren heen op Facebook heeft geplaatst, zeggen op zichzelf in bijvoorbeeld een enkele statusupdate niet heel veel, maar nu zag je het overzicht over een grote periode en gaf dit een schrikwekkend gedetailleerd beeld van dit persoon. Dit grote geheel liet dus heel mooi zien hoeveel informatie mensen eigenlijk zelf alleen al openbaar maken.

Ze heeft ook deze jongen gemaild over dat ze zijn foto’s heeft gebruikt voor een project en dat dit gewoon mag, omdat de jongen akkoord is gegaan met de Facebook gebruikersvoorwaarden en hierin staat dat iedereen vrij is in het gebruik van de beelden.

Advertenties